PERSPĖJIMAS: šis tekstas perpublikuotas iš mano senojo tinklaraščio Nemiegu.lt

Aš galiu kiek noriu apsimetinėti progresyvia, visokia drąsia, futuriste ir taip toliau, bet tiesa ta, kad aš bijau naujų dalykų. Ne šiaip bijau, o esu nuolat įsitikinusi, kad imsiu ir susimausiu, kad man būtinai nepavyks viskas iš karto, kad susigadinsiu reputaciją ir šiaip nutiks velniai žino kas. Bene labiausiai gyvenime bijau apsikvailinti, o nauji dalykai, kaip žinia, yra tai, kas apsikvailinimo baimę gali imti ir paversti realybe.

Aišku, kai dirbi žurnalistinį darbą, tų naujų dalykų yra žiauriai daug. Pavyzdžiui, praleidau žiauriai daug komandiruočių, nes dar nesu skridusi lėktuvu ir labai bijau oro uoste padaryti ką nors ne taip. Plius, anglų kalbą išmokusi esu pati, todėl žiauriai prastai jaučiuosi kalbėdama angliškai, nes man vis atrodo, kad kažką nevykusiai tariu. Taigi va, tos komandiruotės taip ir nuplaukia, nes bijau pafailinti. Turiu prisipažint, kad iš baimės atsisakiau net savaitės Turkijoje. SAVAITĖS!

Naujo baimė atsiranda ir perkant drabužius. Jeigu eisiu viena, tai tik tada, kai mirtinai reikia, nusipirksiu kažką naujo. O įprastai abejoju, matuojuos daug kartų, nesuprantu, tinka man ar ne, pykstu, kad storai atrodau, kad negražiai atrodo krūtinė ir pan. Turiu eiti su brangiausiuoju, kuris drabužių parduotuvėms jaučia alergiją, ir tik jo padrąsinta kažką nusiperku. Padrąsinta daug kartų. Suprantu aš, kodėl bevaikštant su manim po parduotuves jo veide atsiranda kankinio išraiška – užtrunkam milijoną metų, kol kažką nusiperku. Ir tada bijau dėvėti, nes baisu, kad netiks ar neatrodysiu gražiai. Turiu milijoną suknelių, kurios tikrai gražios, bet bijau jas dėvėti.

Yra akimirkų, kai giliai įkvepiu ir imuosi to, ko reikia imtis. Taip pamažu išmokstu, įvaldau vieną ar kitą sritį. Tačiau kitoms trūksta ryžto, susikaupimo, drąsos. Net nežinau, ko trūksta. Ką jūs darot, kai bijote imtis kažko naujo?

O čia nuotraukos iš to naujo dalyko, kurį šiandien pagaminau “iš reikalo”. Tiramisu, kuris rytoj keliaus į Kauną. Jį valgys JL Audio, o valgys už tai, kad pagamins man į mano varlę naują subwooferio dėžę. Palaukit vasaros! Grosiu taip, kad atsisuks gatvė!

Žodžiu, tiramisu – nekepto itališko torto – receptą nusižiūrėjau iš Neringos blogo. Receptas praktiškai pažodžiui, jeigu tingite spausti ir žiūrėti į gražias vasariškas nuotraukas, nusirašykite iš žemiau.

  • 370 ml stiprios espresso kavos (man reikėjo daugiau, kažkaip sausainiai gerai sugėrė kavą)
  • 60 ml amaretto likerio (kolegos rekomendavo kavos likerį, aš nepyliau visai – abstinentė)
  • 500 g mascarpone sūrio (baisiai brangus, geriausia žvalgytis akcijų)
  • 4 kiaušinių trynių (Neringa rašė kaimiškų, aš dėjau parduotuvinius)
  • 4 valg. šaukštų cukraus pudros
  • 200 ml plakamosios grietinėlės (būna labai gera “Mū”, 35 proc. riebumo, pats tas)
  • 400 g. Savoiardi sausainių (dar juos vadina “Damų piršteliais”, būna 400 g ir 200 g pakuotėse)
  • 4-5 valg. šaukštų karčiosios kakavos (aš neskaičiavau šaukštais, barsčiau per sietelį ir negailėjau)
  • Neringa dar dėjo uogų, o aš, kadangi žiema, nedėjau nieko.

Sekite nuotraukas ir komentarus:

Trynius atskirkite nuo baltymų, baltymus pasilikite, galite naudoti kitam receptui, o trynius sudėkite į atskirą nedidelį indelį (tokį, kurį galima lengvai kaitinti verdančiame vandenyje) ir suberkite cukraus pudrą. Šluotele išmaišykite iki vientisos masės, o tada kaiskite nedidelį indelį vandens, kiškite trynių indelį į jį, kai vanduo užvirs, ir šluotele plakite plakite plakite kokias 5-6 min. Tada išimkite ir dar kokias 4 min plakite nekaitindamos iki gražios, vientisos, švelniai geltonos masės.

DSC06086

DSC06077

Kai tai padarysite, imkitės grietinėlės. Išplakite ją iki standumo. Trynių masę supilkite ant mascarponės sūrio, išmaišykite iki vientisumo, o tada atsargiai įmaišykite ir grietinėlę. Viską išmaišykite. Masė neturi būti skysta!

DSC06089

DSC06090

DSC06091

DSC06093

Nepamirškite pasiruošti kavos. Aš plikau kelissyk su aparatu, kolegė pliko labai stiprią puodelyje ir nukošia, kas turit tikrą espresso virimo arbatinuką, pavydžiu jums :) Prisiminkit, kai kai mirkysite “Damų pirštelius”, šiltoje kavoje jie mirksta daug mieliau. Todėl neatšaldykite jos iki ledo šaltumo. O tada viskas labai paprasta. Mirkote sausainius kavoje ir išklojate jais indo, kuriame darote tortą, dugną. Tepate mascarponės kremą. Barstote kakavos. Ir klojate naują sluoksnį.

DSC06094

DSC06095

DSC06096

DSC06097

DSC06098

DSC06099

DSC06101

Finišuojame su paskutiniu sluoksniu kakavos. Kai kurie beria tarkuotą šokoladą. Jo bėriau ir aš, nes man labai gražiai atrodo. O vasarą galite dėti ir uogų. Savikaina šito grožio ir gėrio didoka viską sudėjus. Bet, patikėkit manim, verta :) Skanaus! Ir nebijokite naujų dalykų!

DSC06107

DSC06108

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *