Naminė duona paprastai, arba kaip tinginiai duoną kepa

Naminė duona paprastai, arba kaip tinginiai duoną kepa

PERSPĖJIMAS: šis tekstas perpublikuotas iš mano senojo tinklaraščio Nemiegu.lt

Apie duonos namie kepimą galvojau labai seniai. Norėjosi vis gauti raugo ir pamėginti šitą pernai metų madą pačiai, tačiau vis tingėjau. Gąsdino ilga terlionė. Ir duonkepės norėjau. Ir tebenoriu, iš tiesų, atrodo, kepčiau ir kepčiau tuos šviežius kepalėlius. Bet neturiu nei duonkepės, nei raugo, nei bandžiau kada kepti duonos. Esu batoną kepusi dusyk ar trissyk, vien dėl to, kad turėtume ant ko “Nutellą” kepti namie.

Užtat praėjusią savaitę keliavau daryti reportažo į “Kauno grūdų” neseniai atidarytą gamyklą, kurioje gaminami greitai paruošiami makaronai. Anuos irgi mėgau studentavimo laikais, dabar, kai mačiau savom akim, kaip gamina, manau, pirksiu irgi. Ir gavau dovanų išbandyti kitą šitos grupės produktą – mišinį duonai. Jie turi šviesios ir juodos duonos mišinius, pastarąjį ir gavau. Nežinau, tiesa, kiek jis kainuoja, spėju, nemažai.

Tai va, iš 1 kg svorio mišinio pakelio galima pagaminti du duonos kepaliukus. Nemažus, turiu pastebėti, todėl džiaugiuosi, kad gaminti nusprendžiau iš pusės mišinio. Net ir gautasis kepaliukas, maždaug 20×20 cm dydžio, mums dviems su brangiausiu yra per didelis. Užtat skanumas – neįtikėtinas. Atrodo, kad valgai pačią tikriausią drėgniausią duoną, kurią geram restorane patiekia keptą šviežiai čia pat. Super. Super tiek, kad niekada kepinių nevalganti antra pusė kirto duoną taip, kad ausys linko. Vieną!

Ir žemiau pasakojimas, kaip tinginiams tą duoną kepti. Paprasta!

1. Miltų mišinį pasvėriau, atmatavau pusę, 500 g, supyliau į indą, kuriame vėliau ir gaminau duonos tešlą.

1 (1)

2. Visam kiekiui duonos reikia maždaug 810 ml šilto vandens, tad matuojam irgi pusę, puliau 410 ml. Vanduo turi būti šiltas, maždaug 30 laipsnių. Matavau mėsos termometru, kol vanduo atvėso iki 33 laipsnių, naudojau virintą.

3

3. Vandenį pyliau ant miltinio mišinio, išmaišiau iki vienalytės masės ir palikau pusvalandžiui pakilti. Kai maišai, giros, juodos duonos kvapas, pradėjęs sklisti vos atplėšus pakelį, taip sustiprėja, kad pilvas pradeda gurgti iš alkio.

4

4. Praėjus pusvalandžiui galima aliejumi ištepti skardą, kurioje kepsite duoną. Na, kad nepriliptų. Tešlą dar kartą permaišyti ir sukrėsti į skardą. Skardoje duona turi dar pusvalandį kilti arba šiltame kambaryje, arba maždaug 30 laipsnių šilumoje, orkaitėje. Taip dariau ir aš.

5

5. Kai duonytė pakyla, viršų tepam vandeniu ir šaunam į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių temperatūros. Kepiau 50-60 minučių.

7

6. Reikia nepamiršti to, kad duoną galima gardinti įvairiais priedais. Pavyzdžiui, gali būti džiovinti vaisiai, riešutai, dar kažkas. O kai duona iškepa, traukiam lauk ir čiumpam teptuką, mat reikia dar kartą ją patepti vandeniui. Plutą galima tepti ir saldintu vandeniu, dariau būtent taip.

6

7. Duoną, pateptą vandeniu, reikia palikti pastovėti, kad atvėstų, suminkštėtų. Dariau taip, kaip daro močiutės, kepinį pridengiau rankšluosčiu. Nežinau, ar padėjo, bet skanu, o duona labai puri ir minkšta.

8

9

Paskaičiavau, kad laisvai mišinį galima dalyti ir į keturias dalis, visiškai pakaktų. Reikės išbandyti šviesios duonos mišinį, pažiūrėti, kas gaunasi. Tikiu, kad bus nerealu. O KG turi ir visokių kitokių mišinių, turiu dar picai ir keksui. Žodžiu, tinginiai gamina maistą :)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *