Ruduo ateina, kepu slyvų pyragą

Ruduo ateina, kepu slyvų pyragą

Kai atšąla orai, turiu labai legalią progą grįžti prie visų kepinių. Šildymo nėr, namus vėdinti norisi, tad reikia kažkokio šilumos šaltinio, kuris be kompiuterių grąžina šilumą namams. Tad gaminu maistą.

Kadangi “Prisma”, kuri dabar yra arčiau namų, paskelbė akciją mėlynoms slyvoms iš Lenkijos, įgijau jų nemažą kiekį. Gal kokį kilogramą. Gulėjo porą dienų, suminkštėjo galutinai, tad teko jų imtis.

Recepto negalvojau, ieškojau internete. Į “Google” suvedus užklausą “Slyvų pyragas” pirmą išmetė ganėtinai retai pildomą “Dalios svetainę“. Ten buvo receptas su slyvų pyragu, kurį, esą, labai giria “The New York Times” skaitytojai. Nesigilinau, ar tai tiesa, tačiau peržiūrėjusi reikalaujamų produktų sąrašą ėmiausi gamybos. Sekit nuotraukas, pasigaminsit ir jūs. Tik patikrinkit spinteles ir aruodus, ar turėsit visko, ko reikia.

* 160 g. cukraus

* 115 g. sviesto

* 2 didelių kiaušinių

* 160 g. miltų

* 1 arb. š. kepimo miltelių

* žiupsnio druskos

* 10-12 prinokusių slyvų (didelių)

* 2 valg. šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių

* 1 arb. š. cinamono

Turiu pasakyti, kad būdama moterimi tikriausiai nesugebu griežtai laikytis nė vieno recepto ir vis ką nors pamiršau. Taip ir šįkart – cinamono įmaišiau į tešlą, po to perskaičiau, kad nereikėjo, citrinos sulčių nespaudžiau, nes buvau susirūpinusi, kad pyragas, matyt, nepavyks, o druską pamiršau. Nieko, viskas pavyko skaniai, net nepaisant to fakto, kad pametusi tarp rakandų svarstykles ir šaukštelius, skirtus matavimui, turėjau viską matuoti su kažkada seniai iš skalbimo miltelių pako nusigriebtu matavimo indu (švariai daugybę kartų išplautu). Sekite nuotraukas!

Ir, beje, nepamirškit kažkur ties viduriu proceso įsijungti kaisti orkaitę (jei turit elektrinę). Jei slyvas pasiruošit iš anksto, orkaitę junkit kaisti iš karto, vos pradėję gaminti.

1. Neturėdama svarstyklių sviesto atsipjoviau iš akies. Čia matot mažesnę pusę.

IMG_9342

2. Kambario temperatūros sviestą mikseriu iki purumo reikia ištrinti su cukrumi

IMG_9344

IMG_9345

3. Į iki purumo ištrintą sviestą su cukrum mušam du kiaušinius ir plakam toliau iki purumo. Esu kažkur skaičius, kad rengiantis gaminti geriau leisti kiaušiniams atšilti, esą tolygiau įsiplaka. Bet aš gaminau pati sau netikėtai, tai ir kiaušinių neatšildžiau.

IMG_9347

4. Į masę reikia supilti miltus (recepte originaliame persijotus, bet aš beveik niekad taip nedarau) su kepimo milteliais. Jau pasakojau, kad druskos žiupsnį, kurio irgi čia reikia, pamiršau, o cinamoną, kurio nereikia, supyliau vidun. Tešla gavosi rusvutė.

IMG_9350

IMG_9351

IMG_9352

5. Tešlą reikia krėsti į skardą. Iš patirties galiu pasakyti, kad baimintis, jog miltų mažoka, nereikia, nes jų tikrai užtenka. Tešla bus minkšta, iš pažiūros – gal net kiek per minkšta. Tolygiai paskirsčius skardoje tešlą reikia pasiruošti slyvas. Recepte dėti rekomenduojama tiek, kiek uždengia pasirinktos skardos dugną. Aš gi sunerimusi dėl tešlos drėgnumo išsigandau, kad gali niekas nepavykti, dėjau ne tiek daug. Bet nerimavau veltui. 

IMG_9353

6. Slyvas pjaunu per pusę, išimu kauliuką ir dedu ant tešlos lengvai paspausdama. Dėti čia galima slyvas kokias širdis geidžia. Aš turėjau mėlynų, bet tinka geltonos, raudonos ir t.t. Ant slyvų barstau cinamoną ir pilu cukraus šiek tiek.

IMG_9354

7. Pyragą šaunam į iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepam 40-50 minučių. Mano pyragas iškepė greičiau, todėl tikrinau pagaliuku, ar prie jo limpa tešla ar ne. Kai tik nelimpa, traukiam lauk. Pyragą galima valgyti ataušinus, galima – dar šiltą. Galima su ledais, galima su vaisiais. Beje, aš pyragą valgiau kitą dieną, nes išsikepiau jį beveik vidurnaktį ir buvo gaila tiek kalorijų suvartoti.

IMG_9360



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *