Trys sveiki ir greitai paruošiami patiekalai pusryčiams, pietums ir vakarienei

Jokia čia paslaptis – aš mėgstu valgyti. Man skanu ragauti įdomius patiekalus, dievinu visokiausius desertus, patinka ryškūs skoniai ir t.t. Ir kuo toliau, tuo labiau mokydamasi sveikos mitybos bei keisdama gyvenseną suprantu, kad drausti sau nereikia, atvirkščiai, reikia ragauti, tačiau – RAGAUTI, ne kimšti, ryti, pusti, ėsti ir t.t. Kitaip tariant, kad skonio receptoriai sugebėtų išskirti tonus ir pustonius, o ne kad atsikėlę nuo stalo negalėtumėt išsitiesti, nes pilvas žemyn tempia.

Ir, tiesą sakant, kai suprantu, kad pradedu judėti daugiau, sportuoju, kad maitinuosi pakankamai teisingai, galiu sau leisti ir nedideles nuodėmes. O kas yra tas “teisingai valgau”? Dalinuosi trim atradimais. Vienas – mano pačios, ieškant, kaip valgyti liesą varškę skaniau ir įvairiau. Du – iš Mixbox.lt atsiųstų mitybos planų savaitei. Ir, turiu pasakyti, šitie trys patiekalai yra iš tų, kur galėčiau valgyti valgyti ir valgyti.

Mano pusryčių favoritas yra avižinių miltų ir bananų blyneliai. Juos pasigardinu graikišku jogurtu, į kurį pilu porą lašų skysto saldiklio, kartais dar ir kokį citrusinį įsipjaustau.

REIKIA:

  • 50 g. avižų miltų
  • 1 banano
  • 2 kiaušinių

Blyneliai kepami labai paprastai. Kavamale susimalu 50 g avižų dribsnių iki miltų. Nusilupu bananą, susipjaustau gabaliukais ir šakute sutrinu drauge su miltais. Tuomet įmušu du kiaušinius, o kiekvieną kiaušinį įmušdama – gerai ištrinu visą tešlą. Žinoma, be gumulėlių nesigauna, bet jie tikrai netrukdo. Jei kepsit šitokią tešlą, blyneliai gausis storesni.

Beje, kepu su alyvuogių aliejumi, tačiau nepilu jo į keptuvą, o purkšteliu. Turiu persipylus aliejaus į specialų buteliuką su dozatoriumi. Dar variantas būtų tiesiog patepti keptuvę aliejumi, pvz., silikono teptuku.

Aš gi įsigudrinau darytis skystesnę tešlą, kad blyneliai gautųsi plonesni, o vizualiai jų būtų daugiau. Tai įsipilu prie viso to, ką išvardijau, šiek tiek vandens ir tuomet lieju blynelius lyg nedidukus lietinius. Vandens užteks 20-30 ml.

Patiekalas, beje, neimlus laikui, nes viską pasidaryti spėju per mažiau nei 20 minučių.

Dar vienas mano favoritas, tinkantis vakarienei ar pietums – kiaušinienė su daržovėmis. Skanu taip, kad, matyt, galėčiau nors triskart per dieną valgyt.

REIKIA:

  • Šaldytų brokolių
  • 50 g. žaliųjų žirnelių
  • 15 g. špinatų lapų
  • 3 kiaušinio baltymų ir 1 viso kiaušinio (arba 2 kiaušinių)

Variacija su 2 kiaušiniais vietoje trijų baltymų ir 1 kiaušinio atsirado todėl, kad labai jau sudėtinga tuos trynius kur nors kam nors sunaudoti. Na, galima būtų eklerų pasidaryti, bet ar tikrai maitinantis sveikai jų reikia? Tad dabar negadinu kiaušinio ir dažniausiai kepu 2 kiaušinius su daržovėm. Ir miksuoju smarkiau, nei originaliame recepte, nes norisi ir šparaginių pupelių, ir morkų, kai brokolių nėra.

Kepu paprastai. Šaldytos daržovės keliauja į keptuvę ir kažkiek atitirpsta. Tuomet kaičiu ugnį ir lėtai jas kepu. Kepant, žinoma, jos atitirpinėja, išsiskiria daug skysčių, todėl alyvuogių aliejaus reikia tik lašiuko. Nepamirštu pasūdyti ir žolelių. Pabaigoje, kai brokolių kotai jau suminkštėja, mušu kiaušinius ir vis pamaišau, kad daržovės jais apsiveltų. Prie viso šito dar prisidedu agurkų, cukinijų ar kitų žalių daržovių. Skanu – nerealiai. Užtrunka irgi – apie 20-25 minutes, nes ilgiausiai laukti reikia, kol atšyla daržovės.

Ir galiausiai mano favoritas yra pačios sugalvoti varškės keksiukai (arba apkepas, arba varškėčiai). Pastarieji labai sotūs, tinkami vakarienei ir tikrai sveiki.

REIKIA:

  • Liesos varškės
  • 1 kiaušinio
  • 50 g. avižų arba speltų miltų
  • Skysto saldiklio, jei norisi

Gamyba paprasta. Į liesą varškę mušu kiaušinį, pilu miltus ir maišau. Kuo mažiau varškės, tuo skystesnė tešla bus ir tuo daugiau norėsis dėti miltų, todėl rekomenduoju varškės turėti kokius 300 g vienam kiaušiniui. Gautą tešlą drebiu į popierines keksiukų formeles. Labiausiai pasiteisina pirktos IKEA, nes gerai tešla atlimpa.

Kepu 180 laipsnių karštyje, orkaitėje, todėl nereikia jokių papildomų riebalų. Ir tol, kol gražiai paruduoja ir iškyla. Jei valgysit karštus, turėkit minty, kad vidus bus šlapokas, atvėsus – bus standesnis. Dar gi patarčiau norint glotnesnės tekstūros pertrinti varškę per sietelį. Bet aš netrinu, nes man varškė patinka savo natūraliame pavidale. Ir galiausiai – vėl valgau su graikišku jogurtu.

Tikiuosi, patiks! Ir jeigu turite savo sveikų patiekalų receptų, pasidalinkite komentaruose, nes visuomet smagu išbandyti kažką naujo, paprasto ir tokio, kurį gali valgyti negraužiamas sąžinės dėl papildomo nereikalingo cukraus, riebalų ir t.t.

Dina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *