Taip nutiko, kad peršalau. Iš tikro ne visai dabar. Gegužę dar (dabar rugsėjis) sirgau atseit angina, o gydytoja tyrimų nepadariusi paskyrė antibiotikų, kurie, deja, ligos neišgydė, tik apgydė. Baigėsi viskas tuo, kad išsivystė nuolatinis tonzilių ir t.t. uždegimas, o du vakarus iš eilės pašalus kojas – prasidėjo ir liga. Bet kuriuo atveju, pas gydytoją ryt, todėl galiu papasakoti apie vaistus nr. 1, kurie man geriausi peršalus.
Ogi šilta skani aštroka oranžinė moliūgų sriuba su imbieru. Ją padaryti paprasta, bet aš, kitaip nei dauguma blogerių, rašančių apie maistą, nevalgau vien trinto moliūgo. Į mano sriubą be privalomų svogūnų, česnakų, imbierų eina ir bulvė, ir morka. Tad virdama sriubą kas kartą improvizuoju. O gaunasi išties labai gerai. Sekit nuotraukas, gausis ir jums.
Sukam orkaitę iki 180 laipsnių.
1. Moliūgas. Aną išskobiam, supjaustom gabaliukais ir nulupam (tvarka tokia, nes mažus gabaliukus lupti lengviau). Mano moliūgo gabaliukas svėrė apie 800+ gramų su sėklom ir oda, kadangi nesistengiau lupti jo plonai, tikėtina, kad po visų operacijų moliūgas svėrė kokius 500+ g.
2. Moliūgas pjaustomas kubeliais ir dedamas į skardą, kurioje jau yra aliejaus. Aliejaus pyliau tiek, kad apsemtų dugną. Ir rinkausi alyvuogių, nors, manau, saulėgrąžų ar koks kitas reikalo nepagadintų. Bet alyvuogių pižoniškiau (be to jis turi tokį lengvą citrinų prieskonį ir kvapą). Skarda nedidukė, todėl atrodo baisiai pilna.
3. Svogūnai būtini. Jie suteikia ir kvapo, ir skonio. Aš atsinešiau iš parduotuvės du ganėtinai nedidelius, bet lupau ir pjausčiau tik vieną. Pjausčiau pusžiedžiais ir bėriau ant moliūgo kubelių. Manau, kad ir antras svogūnas nebūtų pakenkęs.
4. Kaip ir sakiau – morkos mano sriuboje būna. Todėl nusiskutau dvi tokias mažojo ir bevardžio pirštų didumo ir storumo morkytes, anas pjausčiau griežinukais ir irgi dėjau į skardą ant visko.
5. Česnakas mano akimis yra vienas geriausių prieskonių. Labai jį mėgstu ir naudoju visur kur, bet čia jis dar ir būtinas. Ėmiau tris skilteles, nes Prisma parduotuvėj užtaikiau nusipirkti kažkokio kiek pabuvusio ir jau, rodos, išsivadėjusio. Lupau, pjausčiau griežinukais.
6. Prieskonius mėgstu įvairius. Čia bėriau gerus kelis žiupsnius druskos, mairūno, raudonėlio, muskato riešuto. Kodėl? Kad kvepėtų ir būtų skanu. Tiesa, ar užtektinai pasūdėt moliūgus išaiškėja tik baigiant virti, tad nesukit galvos.
7. Be aliejaus ant viršaus dar pyliau ką tik užvirusio vandens, nes norėjau, kad moliūgai su visom daržovėm pasitroškintų. Beje, čia reikia nepersistengti, nereikia pilti tiek, kad apsemtų daržoves.
8. Užpylus virinto vandens, ant skardos viršaus keliauja folija, o pati skarda – į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kodėl tiek? Nežinau. Nes čia tokia standartinė temperatūra.
9. Kadangi daržovės troškinsis, keps gerą pusvalandį, galima skusti bulves. Skutau tris, kumščio didumo, ir stačiau virti.
10. Bulvės baigia virti maždaug tuo pat metu, kai pasitroškina daržovės. Pastarosios, beje, iki galo suminkštėjusios nebūna, nereikia išsigąsti. Viską verčiam į vieną puodą (ir daržovių skystį).
11. Kadangi mėgstu lauro lapus, dėjau jų. Man jie suteikia labai skanų kvapą ir tokį maloniai aštrų prieskonį.
12. Įprastai į šią sriubą dedu imbiero šaknies, tačiau šįkart, kadangi sergu, terliotis tingėjau, todėl tiesiog įkaliau gerą šaukštą malto imbiero.
13. Viską statom ant vidutinės ugnies ir dar kartą pilam verdančio vandens. Šįkart, kad sriubą apsemtų.
14. Sriuba virdama užvirs, bet to nereikia bijoti, svarbu – nepamiršti kartais jos pamaišyti.
15. Sriuba išverda tada, kai visos daržovės suminkštėja. Beverdant verta ragauti, ar druskos užtenka, ir sūdyti. Kai reikalas išverda, reikėtų imti blenderį (trintuvą) ir tiesiog puode sutrinti. Bet jeigu turite nemažą trynimui skirtą indą, į kurį tilps sriuba, pilkit į jį. Arba apsirenkit naminius drabužius ir užsidėkit kažką, kas ilgomis rankovėmis. Karšta sriuba skaudžiai degina, o blenderis taškosi.
16. Gauta masė turėtų priminti oranžinę košę.
17. Kad taip nebūtų, pilamas pienas arba grietinėlė. Aš norėjau liesiau, todėl pyliau pieną, jūs – elkitės kaip išmanote.
18. Galiausiai tai sriubai tinka užbarstyti duonos džiuvėsėlių, sūrio, papuošti žalumynais. Aš nedariau nieko, tiesiog valgiau. Skanaus!
Skaniausia rudens sriuba! Darau labai panašiai, tik imbiero nedėdavau. Reikės būūtinai išmėgint!
Tikrai labai skani sriuba :) Tik aš kažkaip peršalau taip smarkiai, kad skonio nebejaučiu, o imbierai tai tokį aštrumą lengvą sukelia, liežuvį gnaibantį :)